Duzsi Kekfrankos

Tamás Dúszi is één van de kopstukken van de Hongaarse wijnwereld. Zijn wijnhuis in de zuidelijk wijnregio Szekszárd is bekend geworden door de succesvolle productie van rosé wijn. In Hongarije en inmiddels ook daarbuiten, is Dúzsi beter bekend als de Rosé Koning van Hongarije. In tegenstelling tot de meeste wijnproducenten is rosé voor hem geen “bij-product” maar zijn absolute focus; hij selecteert namelijk de beste druiven voor zijn rosé.

Jaarlijks scoort hij flink op het Mondial du Rosé met een grote verscheidenheid aan rosé. Zijn rosé van kékfrankos en kadarka zijn ongetwijfeld de bekendste, maar hij maakt ook rosé van pinot noir, portugieser, zweigelt, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot en syrah. Zijn toprosé is een houtgelagerder Cabernet Franc met botrytis… Een zeldzaam mooie rosé!

Naast rosé maakt Dúzsi ook mooie rode cuvées, zoals Óvörös (oude Rode) van kékfrankos, cabernet en merlot en het vlaggeschip Görögszó van voornamelijk cabernet. Tenslotte is de witte Fürtike het noemen waard, gemaakt van de Hongaarse inheemse druif ezerfürtű. Deze druif kom je weinig tegen en is als mono-cepage wijn zelden te vinden. Tamás Dúszi kreeg de kroon op zijn werk door de verkiezing Hongaars Wijnmaker van het Jaar 2014.

De Kékfrankos mag je beschouwen als de belangrijkste blauwe druif van Hongarije. Bij de buren in Oostenrijk is hij - onder de naam Blaufränkisch - van belang, maar in Hongarije kunnen ze echt niet zonder. De familie Dúzsi maakt er eentje waar elke Hongaar op een doordeweekse dag voor te porren is.

Veel kersenfruit in de neus en in de mond. Rijp, bijna overrijp; het lijkt de handtekening van de wijnmaker. Wat langer in het glas krijgen de kersen gezelschap van rode bessen en rode pruimen. Straightforward drinkplezier en toch ontegenzeggelijk Hongaars.

Duzsi Szekszárdi LV Kékfrankos

€ 10,95

Specificaties

Stijl Fruitrijk, Rond, Sappig
Aroma's Blauwe bes, Kers, Specerijen
Regio Szekszard, Hongarije
Druif kekfrankos
Oogstjaar 2019

Duzsi Szekszárdi LV Kékfrankos als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu