Thorn-Clarke Shotfire

Barossa heeft als zone sinds 1990 een GI (Geographic Indication), waardoor het een internationaal erkend wijngebied is. Het kent twee regio’s: Barossa Valley (ruim 11.350 ha) en Eden Valley (ruim 2.250 ha). In Barossa Valley wordt 80% rood geproduceerd en is het klimaat warm. In Eden Valley liggen de heuvels een stuk hoger en is het klimaat dus ook veel koeler. Logisch dat in Eden Valley het aandeel witte wijnen met 45% daardoor hoger is dan in Barossa Valley. De Thorn-Clarke wijngaarden zijn verdeeld over 4 locaties. Kabininge (33 ha): in Barossa Valley ideaal voor de shiraz druif. Een grijs/bruine koolstofhoudende bodem op 270 meter. Veel zonuren en geen irrigatie, wat uitzonderlijk is in Barossa, zorgen voor een lage opbrengst. Optimaal rijpe druiven met veel concentraat. St. Kitts en Truro (103 ha): Iets hoger op 400 meter gelegen, en dus koeler, in het noorden van Barossa Valley. De grond is een mix van kiezels en vulkanische grond.

De families Thorn en Clarke vestigden zich rond 1870 in Barossa Valley. De familie Thorn pachtte grond en werden druiventelers, de familie Clarke kwamen als goudzoekers. De huidige naam ontstond door een huwelijk. In de familie Thorn is reeds de 6e generatie werkzaam, zij zijn eigenaar van één van de oudste shiraz wijngaarden van Australië, t.w. een perceel genaamd 'Clifton' dat volgens oude documenten al in 1854 beplant was met shiraz stokken. Het is een echt familiebedrijf van vader op zoon. In 1980, toen de wijnen uit Australië aan hun opmars begonnen, zijn 4 nieuwe wijngaarden aangeplant, in totaal 274 ha. Thorn-Clarke is in 2001 zijn eigen wijnen gaan bottelen in Angaston. Alle wijnen worden gemaakt van eigen druiven. Robert Parker, in The Wine Advocate, noemt de wijnen van Thorn-Clarke ‘astonishing wine values’.

De druiven voor deze shiraz komen van de St. Kitts en Milton Park wijngaard. Vergist gedurende 7 dagen in gesloten roestvrijstalen bakken op een max. temp. van 22 tot 25°C. Twee keer per dag wordt het sap over de schillen gepompt. Dit gebeurt met zuurstof contact, om maximale extractie te krijgen van fruit, tannine en kleur. Gelagerd in Amerikaanse hogsheads (40% nieuw, okshoofd in het Nederlands, oude maat vat van ongeveer 238,5 l.) gedurende 14 maanden.

Duidelijk een Barossa Valley shiraz. Dieprood van kleur. Naast duidelijk rijpe bessen, peper en vanille zijn er veel complexe tonen van bacon, gekarameliseerde vijgen en kruiden. Mooie balans, met frisse zuren met veel kracht en lange afdronk.

Thorn-Clarke Shotfire GSM

€ 19,95

Specificaties

Stijl Rijk, Stoer, Vol
Aroma's Blauwe bes, Ceder, Cacao
Regio Barossa Valley, Australie
Druif shiraz
Oogstjaar 2020

Thorn-Clarke Shotfire GSM als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu