AJUDA-BRANCO-2

De wijnregio Alentejo is een heuvelachtig gebied dat bijna een derde van de oppervlakte van Portugal beslaat. Het is er heet en droog met in de zomer temperaturen tot wel 40˚C. Het is dunbevolkt en het stond als wijngebied lange tijd in de schaduw van bekende gebieden als Douro en Dão. Toch heeft Alentejo een lange wijngeschiedenis en heeft het gebied geheel eigen druivenrassen. Niet zo gek dat de laatste twintig jaar de interesse voor dit gebied fors is gestegen en het een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan vooruitstrevende en avontuurlijke wijnmakers - vaak met een gevestigde reputatie - die het potentieel van Alentejo inzagen en veel verlaten wijngaarden nieuw leven hebben ingeblazen. Ook nieuwe wijngaarden worden veelal beplant met Portugese en lokale druivenrassen.

Er worden echte terroir-wijnen gemaakt, maar door grote investeringen in wijngaarden en technieken smaken ze tegelijkertijd verrassend modern. Door het warme klimaat is twee derde van de wijnen rood. Ze worden veelal gemaakt van aragonez, trincadeira, alicante bouschet, alfrocheiro en castelão. De witte wijnen komen uit de relatief koelere delen van Alentejo en zijn opvallend fris en mineralig. De druiven die hiervoor gebruikt worden zijn onder meer antão vaz, arinto, síria, fernão pires en roupeiroOnder de rook van Lissabon, in de Alentejo streek, ligt Herdade da Ajuda, wijndomein van 140 ha groot en sinds 2007 in het bezit van Vanda Carvalho. Met liefdevolle toewijding en respect voor natuur bewerkt men de wijngaarden. Herdade da Ajuda produceert wijnen met karakter met alle kenmerken van de Alentejo streek. Het domein ligt niet ver van zee en heeft daardoor enige Atlantische invloeden. De relatie tussen klimaat, bodem, hoge dagtemperaturen en nachtelijke vochtigheid, zorgt voor frisse, levendige wijnen met een prima bewaarpotentieel.

Ajuda Branco is een heerlijke, sappige blend van arinto, antão vaz en verdelho. De druiven worden ’s-nachts geoogst, zodat ze koel in de kelder arriveren. Er volgt een zachte persing en vergisting op roestvrijstalen cuves. Het resultaat is een wijn met een intens fruitige neus die doet denken aan mango, guave, abrikoos. Zacht in de mond met rijp fruit en voldoende zuren. Breed inzetbaar bij gegrilde vis, groentenschotels, mosselen, en lichte kazen!

Ajuda Branco Alentejo

€ 7,95

Specificaties

Stijl Fruitrijk, Rond, Droog
Aroma's Bloemig, Citrus, Peer
Regio Alentejo, Portugal
Druif arinto, antão vaz +
Oogstjaar 2020

Ajuda Branco Alentejo als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu