De Temery

De AOC Limoux is gelegen in het departement Aude en in de gelijknamige vallei. Het gebied is genoemd naar de centraal gelegen stad Limoux. De streek omvat 42 gemeenten en wordt ingedeeld in vier deelregio's: Autan, Océanique, Haut-Vallée en Méditerranée.

Limoux kent maar liefst vijf AOC appellaties. Te weten: Le crémant de Limoux, La Blanquette de Limoux, La Blanquette méthode Ancestrale, sinds 1993 de AOC Limoux voor de stille, witte wijnen en tenslotte werd in 2003 de AOC Limoux rouge toegekend.

Al in het begin van onze tijdrekening was Titus Livius, auteur van een monumentaal werk over de geschiedenis van Rome, vol lof over de witte wijnen van Limoux. In die tijd waren het stille wijnen. In de 7e eeuw stichtten de benedictijnen een abdij in Saint Hilaire. In 1938 werden de AOC’s voor de Blanquette de Limoux en Blanquette Méthode Ancestral toegekend, in 1990 deze voor de Crémant de Limoux, in 1993 de AOC Limoux Blanc en 2003 de AOC Limoux rouge. 42 gemeentes werden gedefinieerd als toegestaan wijngebied.

De wijngaarden van Cave Anne de Joyeuse liggen op de heuvelruggen rondom de stad Limoux. De grote verscheidenheid aan specifieke terroir haalt het beste in de druif naar boven. Klei en kalksteen met oceanische invloeden geven elegantie aan de wijnstokken. De vallei van de Aude is ook beroemd voor zijn vele fossiele overblijfselen die de ondergrond een fijne minerale toets geven. De afkoelende invloed van de Pyreneeën in het Zuiden brengt een verkwikkende en frisse toets aan de druiven. Deze unieke condities gecombineerd met het "Protect Planet"-charter (lage rendementen, strict snoeien, ...) resulteren in optimaal fruit.

Alle druiven worden met de hand geplukt en getransporteerd in kleine containers. De alcoholische en malolactische gisting gaat door in Franse eiken vaten (Tronçais en Allier). De wijn rijpt na de fermentatie nog tot negen maanden op dezelfde vaten.

Complexe, volle neus met aroma's van rijp fruit (appel, ananas), florale tonen en een duidelijke houtinvloed. Ondanks de rijkdom ook een frisse finale, met dank aan de minerale ondergrond. Volle, zalvende wijn met elegante frisheid die de wijn levendig maakt. Afdronk is vol en lang.

Deze Chardonnay is houtgelagerd en kan dan ook iets zwaardere maaltijden aan. Vis- en gevogeltegerechten met romige, zelfs boterige saus. Kan door zijn frisse kant ook op zichzelf gedronken worden of bij een stukje zachte kaas.

De Temery Chardonnay Limoux

€ 19,45

Specificaties

Stijl Aromatisch, Romig, Vol
Aroma's Banaan, Citrus, Geel fruit
Regio Midi, Frankrijk
Druif chardonnay
Agricultuur Biologisch
Oogstjaar 2021

De Temery Chardonnay Limoux als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu