Frissant Sauvignon Touraine

De Loire is met meer dan 1000 km. de langste rivier van Frankrijk. Hij ontspringt in de Ardèche, loopt in noordnoordwestelijk richting langs bekende plaatsen als Orléans, Tours, Angers om uiteindelijk achter Nantes helemaal in het westen uit te monden in de Atlantische Oceaan. Het wijnbouwgebied de Val de Loire wordt onderverdeeld in verschillende subregio’s: (van oost naar west) Pouilly-Sancerre, Vouvray en de omgeving Tours, Anjou-Saumur en aan de monding, region Nantaise. De overwegend witte wijnen hebben als gemeenschappelijke eigenschap frisheid en zijn delicaat van karakter. In totaal zijn er zo’n 70 verschillende appellations, een veel omvattend geheel dus.

Touraine is het centrale deel van de Val de Loire, met Tours als belangrijkste grote stad. In Touraine wordt vooral sauvignon blanc gewaardeerd. Men vindt hier verrassend voortreffelijke wijnen, zuiver en met een stuivend bouquet. Ze missen vaak net even het niveau, de echte finesse en diepgang van Sancerre, Pouilly Fumé, Reuilly etc. maar daar staat dan ook een uiterst redelijk prijs tegenover.

Xavier en Isabelle Frissant zijn de trotse eigenaren van dit prachtige domein, dat 22 ha wijngaarden bezit. In de wijngaarden staan traditionele druivenrassen aangeplant op bodems die rijk zijn aan kalk en klei. Xavier Frissant werkt met veel respect voor de natuur.

De wijnstokken staan aangeplant op een bodem van klei en lee ven zijn afkomstig van een perceel dat zuidelijk gesitueerd is in de wijngaard “Le s Pentes”. De gemiddelde opbrengst bedraagt 15 hl/ha. Na ontsteling volgt pneumatische persing van de druiven. Fermentatie onder gecontroleerde temperaturen gedurende 30 dagen. Daarna rijpt de wijn nog een periode “sur lie”, totdat deze medio maart gebotteld wordt.

Een stuivende geur van vlierbes, kruisbes, acacia en buxus. De smaak is verfrissend droog, schoon en nodigt uit tot een 2e glas. Het minerale gehalte treed meer op de voorgrond naarmate de wijn volwassener wordt. Een uitgelezen verfrissende zomerwijn voor diegene die van lichtvoetige, frivole wijnen houdt. Heerlijk als aperitief maar ook bij vis, schaal- en schelpdieren, asperges en geitenkaas. Lekker fris serveren, bewaren tot 2-3 jaar na de oogst.

Sauvignon Touraine Xavier Frissant

€ 11,45

Specificaties

Stijl Aromatisch, Droog, Sappig
Aroma's Appel, Bloemig, Peer
Regio Loire, Frankrijk
Druif sauvignon blanc
Agricultuur biologisch
Oogstjaar 2022

Sauvignon Touraine Xavier Frissant als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Niepoort Vertente

Portugal, Douro tinta roriz, touriga franca, tinta amarela +
€ 23,95
Menu