vega-sicilia-unico-1028570-s209

Bij Wijnhuis Oktober hebben wij een prachtige Vega Sicilia Unico. De 2012 Vega Sicilia Unico wordt 10 jaar na de oogst uitgebracht. Ze produceerden het met de druiven van 40 van de 210 hectare wijngaarden die ze hebben, met in totaal 55 afzonderlijke percelen en 19 verschillende bodems. Het zijn meestal 95% tinto fino (tempranillo) en 5% cabernet sauvignon-druiven die 24 uur worden afgekoeld en vervolgens worden vergist in eiken vaten met inheemse gisten. Malolactische gisting was in roestvrij staal en de rijping in eikenhouten vaten van 225 liter en eiken vaten van 20.000 liter aangezien dit in juni 2018 werd gebotteld. 2012 is een geconcentreerd jaar, warm en droog met wat regen eind september dat hielp het einde van het rijpingsproces van gezonde druiven met veel kleur en rijpe tannines. De wijn heeft een rijpe neus, met bedwelmende tonen van zwart fruit, vers vlees en bloed, een pittige toets van het Amerikaanse eiken en een aardse twist. Het is een wulpse en decadente vintage voor Vega Sicilia Unico, voor degenen die de voorkeur geven aan jaren als 2006, een beetje atypisch, of 1999.

De geschiedenis van Vega Sicilia Unico

Bodegas Vega Sicilia Unico behoort tot de absolute top tien van de wijnwereld en is al heel lang icoon van wijnland Spanje. Gesticht in 1864. nog steeds springlevend, bovendien leidinggevend qua kwaliteit en één van de modernste wijnbedrijven van het land. Dit is mede te danken aan de huidige eigenaren, de familie Alvarez, die Vega Sicilia Unico kochten in 1982 en sindsdien met niet aflatende investeringen, in betere en slechtere tijden, de kwaliteit van zowel de wijngaard als de bodega hebben verbeterd. Tegelijkertijd kochten ze bezittingen in Toro, Pintia en in Ribera del Duero, Alion. Het landgoed aan de rivier de Duero is duizend hectare groot. Daarvan is tweehonderd hectare beplant met druivenstokken. Het merendeel is tinto fino, de lokale variant van de tempranillo. Maar er zijn ook stokken met cabernet sauvignon, malbec, merlot en zelfs albillo, een lokale, witte druiven-soort. De tinto fino en albillo groeien in gobelet-vorm, terwijl de Bordeauxvariëteiten langs ijzerdraad in guyot worden geleid. Het geheim van Vega Sicilia Unico is gelegen in een complex van factoren:

  • Kwaliteit van de bodem
  • Klimaat (micro en meso)
  • Groot percentage zeer oude stokken
  • Zeer laag rendement, acht tot twintig hectoliter per hectare (afhankelijk van het jaar)
  • Zeer lange rijping op vat

Perfectionisme in alle aspecten!

Sicilia Unico is Vega's referentiewijn. In een goed jaar kan ongeveer éénderde van de productie bestaan uit Unico. Het systeem van de houtrijping is ongewijzigd sinds Vega zijn reputatie vestigde. Na de gisting gaat de wijn een tijdje in grote eikenhouten foeders. Hierna vindt selectie van de wijn plaats: wordt het Unico of Valbuena? Valbuena maakt men meestal van een blend van ongeveer 80% tinto fino en 20% merlot en malbec. In een jaar dat er geen Unico wordt gemaakt kan daar cabernet sauvignon bijkomen. De stokken zijn minstens twintig jaar oud en de wijn krijgt drie tot vier jaar houtrijping volgens hetzelfde recept als Unico: eerst foeder, daarna één jaar Frans en Amerikaans barrique, vervolgens weer terug in houten foeder en tenslotte nog 1 à 2 jaar rust op fles. Pas na vijf jaar wordt Valbuena op de markt gebracht. Valbuena is een grote wijn op zich en heeft eigenlijk alle karakteristieken van de Unico, maar met een iets andere samenstelling van druivensoorten.

Bestel uw fles hier!

Bent u volledig overtuigd en wilt u een fles Vega Sicilia Unico bestellen? Dan is dit uw kans! Onze wijnhandel in Breda voorziet u graag van de beste wijn. Wilt u weten of deze wijn goed is voor tijdens een thuisproeverij? Of wilt u een fles als wijncadeau laten bezorgen bij die ene speciale persoon? Laat dit gerust aan ons weten. Wij helpen u graag verder. Deze wijn is ideaal om als relatiegeschenk te geven. Heeft u nog vragen voor ons over Vega Sicilia Unico? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Vega Sicilia Unico 2012

€ 449,00

Specificaties

Regio Ribera del Duero, Spanje
Druif tempranillo, cabernet sauvignon
Agricultuur biologisch
Oogstjaar 2012

Vega Sicilia Unico 2012 als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu