Vertice-cuvee

De Douro-vallei is een van de extreemste en tegelijk spectaculairste wijnbouwgebieden ter wereld. Het klimaat kenmerkt zich door verzengend hete zomers - temperaturen tussen 40 en 50˚ Celsius zijn niet ongewoon – en ijskoude winters; de omgeving is onherbergzaam met louter steile hellingen en een keiharde bodem. De enige plant die onder dergelijke omstandigheden nog kan gedijen is de wijnstok.

Aanvankelijk kwam hier een wijn vandaan die als enige karaktertrek ruwheid bezat. Maar dat maakte de Engelse handelaren in de zeventiende eeuw – afgesneden van hun traditionele leveranciers in Bordeaux door oorlog met de Fransen – niet zoveel uit. Zij kwamen namelijk op het idee om de straffe wijn uit de Douro, met het oog op het langdurig transport overzee, alcoholisch te versterken en de harde kantjes eraf te halen door opvoeding op hout. Portwijn was geboren. Tot op de dag van vandaag spelen Engelse bedrijven een vooraanstaande rol in de porthandel en port is daarmee niet alleen een oer-Portugese, maar ook een oer-Engelse wijn.

De wijngaarden in de Dourovallei, quintas genoemd, zijn vanwege de steile hellingen aangelegd in terrasvorm. Ze verlenen het landschap zijn spectaculaire aanblik. De bodem bestaat voornamelijk uit leisteen, dat weliswaar hard is, maar ook gemakkelijk breekt. Bovendien splijt dit gesteente onder de grond vaak in verticale lagen. De wijnstokken kunnen daardoor toch diep in de bodem wortelen en ook het vocht kan diep doordringen.Caves Transmontanas is nog niet zo'n heel oud bedrijf. Opgericht in de 80er jaren van de vorige eeuw ligt de focus vooral op mousserende wijnen en dat ze daar goed in zijn blijkt uit de internationale waardering. De wijngaarden liggen op een hoogte van 550 meter, waardoor de druiven profiteren van de nachtkoelte, hetgeen meer fraicheur in de wijn geeft. De bodem bestaat vooral uit graniet en leisteen. De constante kwaliteit van de wijn wordt geborgd door een strenge selectie van het fruit. Deze selectie is zo streng dat er in twee jaren geen Vertice op de markt gebracht is.

De Vertice Cuvee is een blend van gouveio, malvasia fina, rabigato, viosinho, touriga franca en tinta barroca en wordt gemaakt volgens de Methode Clasico met een tweede vergisting op fles. De wijn rijpt 18 maanden 'sur lattes' alvorens gedegorgeerd te worden. Door de lange rijping op de lies krijgt de wijn een hele fijne (kleine) mousse en heerlijke complexiteit. Citrustonen, noten en een fijn zacht mondgevoel!

Vertice Cuvee Espumante Magnum

€ 42,50

Specificaties

Stijl Elegant, Levendig, Rond
Aroma's Citrus, Geel fruit, Peer
Regio Douro, Portugal
Druif gouveio, malvasia fina +
Agricultuur biologisch

Vertice Cuvee Espumante Magnum als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu