Thorn dornfelder

In de Middeleeuwen waren duizenden hectare in het zuiden van ons land beplant met de wijnstok. Na een periode van verval kwam vanaf 1970 de ommekeer. Diverse pioniers plantten met wisselend succes wijngaarden aan. Op dit moment staat er in Nederland ruim 200 ha wijngaard aangeplant, zowel hobbymatig als professioneel. Het Limburgse klimaat, in combinatie met de juiste bodem en de gunstige ligging van veel percelen, maakt dat een toenemend aantal bedrijven (ook vlak over de grens in België) wijnen maken die nauwelijks onderdoen voor de betere wijnen uit klassieke wijnlanden als Frankrijk, Duitsland en Italië. Reeds ten tijde van het Middeleeuwse vorstendom Thorn vond er op behoorlijke schaal wijnbouw plaats in deze omgeving. De wijnregio is uniek, doordat de grindwinning het Maasland, tussen Roermond (NL) en Lanaken (B), boetseerde tot een landschap met grote wateroppervlakten. Deze vlakken de temperatuurextremen uit en beperken aldus beter de vorstschade dan andere wijngebieden in Europa. Dit warme stukje Limburg is bovendien ook een van de droogste regio’s van de Benelux, essentieel voor de smaakkwaliteit.

De wijngaarden van Wijngoed Thorn zijn gelegen op een oude Maasarm. De toplaag van de bodem bestaande uit klei, zand en leem en het onderliggende grindpakket (kiezel) geven de wijnen diepgang, finesse en mineraliteit. Wijnmaker Harry Vorselen is na zijn wijnopleiding aan het SLVA in Trier in Duitsland is met een gezonde pioniersmentaliteit begonnen aan het opbouwen van Wijngoed Thorn, de eerste oogst was in 2004. Op dit moment is er circa 6,5 hectare in productie, maakt hij 9 soorten wijn in totaal zo’n 60.000 flessen, die hoofdzakelijk in Nederland verkocht worden. Voor de rode wijnen gebruiken ze de traditionele barriques van Frans eikenhout.

De druiven voor deze wijn vergisten in roestvrijstalen tanks en daarna rijpt 1/3 deel minimaal voor 6 maanden op gebruikte barriques van Franse eiken. De wijn ondergaat de malolactische vergisting, waarbij scherpe appelzuren in zachte melkzuren worden omgezet. Het rendement is gemiddeld 50 hl/ha.

Sappige neus met veel rood en zwartfruit o.a. framboos en bosbes. Volle aanzet van voornamelijk mondvullend rijp rood fruit met een touch van karamel en vanille. Milde rijpe tannines in de zachte afdronk. Licht gekoeld komt de wijn het best tot zijn recht!

Wijngoed Thorn Dornfelder

€ 18,50

Specificaties

Stijl Rijp, Vol, Fruitrijk
Aroma's Blauwe bes, Kers, Pruim
Regio Limburg, Nederland
Druif dornfelder
Oogstjaar 2021

Wijngoed Thorn Dornfelder als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu