Szent tamas

De Tokaj streek ligt in het noordoosten van Hongarije, met in het noorden het vulkanische Zemplén gebergte, tegen de Slowaakse grens. De hellingen bezitten tal van uitstekende microklimaten met lange zonrijke zomers en een droge, zonnige herfst. De riviertjes Bodrog en Tisza aan de zuidoostelijke zijde zorgen voor ochtendmist, een ideale voorwaarde voor het ontstaan van de belangrijke botrytis. Tokaj heeft een uniek vulkanisch terroir.

Furmint is met 4.200 ha het belangrijkste ras voor Tokaji wijnen (=60%). Furmint is zeer ontvankelijk voor botrytis. De beste percelen werden 60-80 jaar geleden aangeplant en produceren kleine compacte druiventrossen met ovale, gele druiven. Als de beste klonen worden beschouwd de Madárkás, Hólyagos en Fehér Furmint. Elegante, markante wijnen met fraai extract en zeer veel verfijnde zuren (vaak 10-12 g/l). Hárslevelű (lindenblad) kent in Tokaj een aanplant van 850 ha (= 30 %). Rijpt sneller dan Furmint en geeft een zachtere, meer aromatische wijn die sneller toegankelijk is. Hárslevelű is vrij gevoelig voor botrytis. Veelbelovend als monocépage in de komende jaren. Befaamd zijn de Aszús van Hárslevelű druiven op gele löss bodems, zoals van de beroemde Szerelmi wijngaard van het dorpje Tokaj.

De kelder van Szent Tamás is typisch voor Tokaj en ligt aan de oostzijde van het dorp Mád, onder aan de berg Nyulászó. Szent Tamás Winery is in 2011 opgericht door een 3-tal wijnfanaten waaronder István Szepsy Jr. en is een samenwerkingsverband met Szepsy Winery.

Dit is een meer dan unieke wijn, gemaakt van oude stokken afkomstig van het beste perceel in de Tokaj regio! Er zijn slechts 470 flessen van gemaakt! Een zeer complexe, minerale wijn met diepte en elegantie. Intense volle wijn met veel mineraliteit, 10 maanden houtlagering. Een prachtige, complexe witte wijn!

Szent Tamas

€ 55,00

Specificaties

Stijl Aromatisch, Rijk, Romig
Aroma's Geel fruit, Citrus, Honing
Regio Tokaji, Hongarije
Druif furmint
Oogstjaar 2012

Szent Tamas als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu