Bitouzet Meursault

De wijngeschiedenis van de Bourgogne begint met de komst van de Romeinen naar Gallië. Zij waren het die hier steden stichtten, een netwerk van wegen aanlegden en druivenstokken aanplantten. De Cisterciëncer kloosterorde (1098) speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling omdat zij religie combineerde met landbouw. Wat de streek nu écht zo uitzonderlijk maakt, laat zich nog het beste vertalen door het veelgehoorde terroir: de omgevingsfactoren die gezamenlijk de kwaliteit van de druiven bepalen. Bodem en microklimaat dus.

Domaine Bitouzet-Prieur bestaat uit 13 hectare wijngaard in de Côte de Beaune. Het familiedomein is gevestigd in Volnay, in een oud dorpshuis met bijzonder oude kelders. De wijngaarden liggen tegen de hellingen rondom het dorp. Zij hebben een kleibodem met veel kalksteen. Daarnaast is er een wijnhuis annex vinificatieruimte in Meursault, een ander prestigieus dorp in de Côte de Beaune. Tijdens de oogst komen de Pinot Noir druiven naar Volnay om verder verwerkt te worden terwijl de Chardonnay druiven naar Meursault toe gaan. Wat stijl betreft zijn de wijnen van dit klassieke wijnhuis expressief met veel finesse en elegantie. Verantwoordelijk man is Francois Bitouzet, sinds hij in 2005 het familiebedrijf kwam versterken. Onder zijn leiding is ‘lutte raisonnee’ ingevoerd en wordt iedere oogst opnieuw bekeken wat nodig is om het beste uit het fruit te halen.

Na een voorzichtige persing van de druiven wordt de most overgebracht naar (deels nieuwe) eikenhouten fusten, waar de vergisting plaats zal vinden. Na 12 -16 maanden op de lie gelegen te hebben wordt de wijn geklaard en gebotteld. Deze complexe wijn heeft een uitstekende balans tussen verfijnde citrussmaken en een lichte romigheid. De wijn is rijk en evenwichtig met een prachtige zuurgraad. Uitstekend geschikt bij warme of koude bereidingen van vis. Het gerecht mag gerust kruidig en rijk van smaak zijn. Gaat ook goed met gegrilde kip of zelfs foie gras.Het is van belang de wijn niet te koud te serveren. Bij een temperatuur van ca. 12 tot 14 graden C. komen de aroma’s het best tot hun recht. De wijn is nu uitstekend op dronk, maar kan zeker nog 4 – 6 jaar flesrijping ondergaan, mits onder goede kelderomstandigheden!

Domaine Bitouzet -Prieur Meursault

€ 64,75

Specificaties

Stijl Elegant, Vol, Mineraal
Aroma's Peer, Citrus, Ceder
Regio Bourgogne, Frankrijk
Druif chardonnay
Agricultuur Biologisch
Oogstjaar 2022

Domaine Bitouzet -Prieur Meursault als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu